Hoe ziet Ron de toekomst van zijn bedrijf? Minder melkdieren, de nevenactiviteiten een serieus onderdeel van het bedrijf, wat mensen in dienst en een grotere winkel met een divers pakket producten voor consumenten.... Dat is het streven voor over een jaar of tien. Wellicht lopen er dan ook meer varkens rond. Niet voor de gezelligheid, want niets is er 'zomaar' op het bedrijf. Alles heeft een functie. Zo ook de twee varkens die er nu al lopen op de composthoop. "Ze woelen alles om en brengen zuurstof in het afval." Betere compost en na verloop van tijd een lekker stukje varkensvlees voor in de winkel. 

Natuur geïntegreerd in het boerenbedrijf

Wanneer is het af? Is het ooit af? "Agrarisch natuurbeheer is eigenlijk pas het begin”, aldus Ron, “ik zie het als een tussenfase naar circulaire landbouw. Wat biodiversiteit betreft ben ik al redelijk op streek, maar ik ben pas waar ik wezen wil als ik een ecosysteem kan realiseren dat zichzelf in balans houdt. Dan is de natuur geïntegreerd en onderdeel van het bedrijf." 

Daarvoor heeft hij ook zijn buren nodig, realiseert Ron zich. "Het is het mooist als er samenwerking is tussen boeren, burgers en bedrijven."

 

verder lezen