Tussen de Hagen - de boerderij doet zijn naam eer aan - veel kruidenrijk gras. Klavers, weegbree, paardenbloem, cichorei en duizendblad. "Kruidenrijk gras doet het goed na maïs: gras en klavers brengen de bodem weer op orde." En voor de opbrengst van je grasland hoef je het niet te laten. "Kruiden groeien verticaal, dus de opbrengst blijft gelijk. En de kruiden leveren meer mineralen." Dat maakt dat de koeien zelf voor een uitgebalanceerd dieet kunnen zorgen. Ze doen het er in ieder geval goed op, ziet Ron.

Zelf zorgen voor een uitgebalanceerd dieet

In een kruidenrijk weiland achter de koeienstal staat een mobiele kippenkar. De 249 bewoners reizen achter de koeien aan. De kippen zijn er primair om de mestflatten van de koeien uit elkaar te krabben waardoor deze sneller verteren in de bodem. "Er is dan minder polvorming. En omdat de kippen veel gras en insecten eten, krijg je bovendien een bijzonder ei met een donkergele en superstevige dooier." Er is ook een effect op de begroeiing. "Kippen eten graag blad, dus ook zuring blad. Op sommige stukken zie ik duidelijk minder zuring." Hoewel ze alle ruimte hebben, komen de eieren gelukkig wel netjes in het leghok terecht.

Schapen zouden ook nog iets toe kunnen voegen, maar met 90 melkveekoeien en jongvee is nog meer vee niet haalbaar op het beschikbare land. Teruggaan in aantal stuks melkvee is momenteel geen optie: "Het inkomen uit de koeien is de motor achter ons bedrijf." In de toekomst moeten de neventakken, kippen, de winkel en agroforestry extra financiële pilaren gaan vormen.

 

verder lezen