Ron ziet agrarisch natuurbeheer als noodzaak. Op boerderij tussen de Hagen zien we dan ook houtwallen, knip- en scheerheggen, drie poelen, ecologisch slootbeheer en een mestvrije zone langs de sloot. "Als boer heb je baat bij een ecologisch evenwicht voor insecten, vogels, sloten en bomen. Geen uitspoeling zorgt ook voor gezond water."

Niet-productieve agrarisch natuubeheer én 90 koeien: bij dat elkaar niet? Niet per se, zo blijkt. "Die voederhaag bijvoorbeeld is drie meter breed. Dat breekt ook de wind en houdt warmte vast. Je offert misschien een stukje op, maar je profiteert elders."

"Je offert een stukje op, maar profiteert elders"

Het is zaak om goed na te denken over plaatsing. Een haag op een Noord-Zuidlijn, bijvoorbeeld, is niet nadelig voor het gras, maar zorgt wel voor beschutting. En als er een natte plek is ergens op het land die de koeien toch altijd kapot lopen, kun je daar ook een poel maken.

Al dat groen levert wel wat werk op. "Snoeien en vruchten plukken is erg tijd consumerend. Daar ligt een uitdaging voor de toekomst." 

 

verder lezen